top of page

"Аноксия" ще спасява ценните ръкописи в Народната библиотека

 

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“ ще спасява своите книги с нова модерна апаратура. Благодарение на разработката "Аноксия“ ценните ръкописи и документи в институцията ще бъдат съхранени и почистени. Кой стои зад създаването на модерната система и как ще функционира тя, провериха Милена Енчева и операторът Мирослав Минев от Bulgaria ON AIR.

В националната библиотека се съхраняват над 8 милиона книжни документи – част от тях са единствени копия.  За съжаление богатото ни културно наследство често е застрашено от влиянието на атмосферните условия и
лошото състояние на хранилищата.

За да спаси културното наследство в библиотеките, Христо Златанов разработва системата "Аноксия“. Преди години се ражда идеята за камера, където ценните книжа да бъдат обработвани и почиствани от плесен.

Освен че ще пазят книгите си с нова апаратура, служителите в библиотеката ще се радват на обновена сграда. Аварийният ремонт се очаква да приключи до седмица.

По публикацията работи: Анисия Иванова

Прочети още на: http://www.dnes.bg/sofia/2017/03/24/anoksiia-shte-spasiava-cennite-rykopisi-v-narodnata-biblioteka.335965#.WNZeXPYesDY.facebook

СИСТЕМАТА “АНОКСИЯ” БЕ ПРЕДСТАВЕНА ОФИЦИАЛНО ПРЕД ЖУРНАЛИСТИ И ДАРИТЕЛИ В НБКМ

Новини Консервейшън Лаб

Системата за “лечение” на книги, която наскоро бе инсталирана в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ), днес бе представена официално пред журналисти и дарители. Гости на пресконференцията на тема “Лекуваме книгите, ремонтираме сградата” бяха Христо Златанов, създател на уникалния метод за обезпаразитяване на историческо наследство, експертът по реставрация и консервация инж. Искра Цветанска и Апостол Глосов, управител на строителната фирма “БИАД-С”, който извършва ремонта на пострадалия от тежкия сняг покрив.

Тук бяха първият дарител Николай Червенков (1000 лева) и ученици от Софийската математическа гимназия заедно с преподавателката по история, г-жа Калина Цонева, които събраха 1057 лв. и ги дариха за закупуването и инсталирането на системата “Аноксия” в НБКМ. Две трети от общо 50 000 лв., необходими за тази цел, са събрани от дарения и DMS кампания, а останалите са осигурени от библиотеката. Сред дарителите са още ПОК “Доверие”, Висшият адвокатски съвет, „Технополис България” ЕАД, „Виваком”, ЕОС МАТРИС ЕООД, Ралица Стойчева, Надежда Стойнова, Диляна Дучева, Вера Петрова, Евгени Георгиев, Петър Тодоров, Федя Огнянов.

За системата „Аноксия” и инсталирането й в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

Прочети още на:  http://www.nationallibrary.bg/wp/?p=4905

Новини Консервейшън Лаб
Камера Аноксия

Как се "лекуват" книги?

В Народната библиотека в София "лекуват" книги. Идеята е на българина Христо Златанов, който повече от 15 години работи за международна компания за опазване на културно наследство и прилага уменията си в престижни институции като Александрийската библиотека, националните архиви на Мексико и Ангола, както и Зографския манастир в Света гора.
Прочети още на: http://news.bnt.bg/bg/a/kak-lekuvat-knigite

Националната библиотека "лекува" книгите

НБКМ

След като през септември месец миналата година започнаха кампания за събиране на необходимите 50 хил. лева за закупуване и инсталиране на камера за почистване на книжни документи от увреждащите ги микроорганизми (плесени, гъбички, бактерии), днес т.нар. система „Аноксия“ стартира работа и в следващите дни ще „лекува“ документи от специалната колекция на НБКМ, османски и арабски ръкописи, документи от Регионална библиотека на гр. Добрич, документи от съда в гр. Шумен и др.

Прочети още на: https://m.offnews.bg/news/Kultura_33/Natcionalnata-biblioteka-lekuva-knigite_650922.html

РУСЕ: ПОСТАВЯНЕТО НА КНИГИТЕ В „БАЛОН” С ИНЕРТЕН ГАЗ ГИ СЪХРАНЯВА ПЕРФЕКТНО

Модерна технология „съживява” книгите в русенската библиотека

РБ Русе
Регионална Библиотека Русе

 

 

 

Дезинфекцират стари книги в Русе по нов за България метод

Уникален метод за обработка на книгите се прилага за първи път в България в Регионална библиотека „Любен Каравелов”. Това съобщи директорката на културната институция Теодора Евтимова на редовния брифинг за предстоящите събития през месец май.

Новата технология предпазва от ерозията на стареенето и от опасни вредители като мухъл, влага,абсорбция на вредни за човека химикали и вещества. Всъщност, всичко е наред и състоянието на книгите е под стопроцентов контрол, ако се интересувате от старопечатния книжен фонд и за съдбата на безценната библиотека на акад. Михаил Арнаудов, която е притежание на русенци. Целият т.нар. „Арнаудов архив” в момента е опакован в специален изолатор, който е като огромен полиетиленов балон. Иначе въпросната обработка е по разписание задължителна и необходима

„библиотекарска технология” за периодична обработка и съхранение на ценните книжни екземпляри, която е регулярна и задължителна като практика във всички библиотеки по света.

Сега случващото се в нашата библиотека обаче има предистория. Преди две седмици в Русе пристигнаха три дами - експерти от Лабораторията по библиотечни технологии, комуникации и информиране към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Тогава доц. др. Красимира Александрова, която ръководеше екипа, сподели, че състоянието на старопечатния фонд в Русе е в завидно добро здраве, но е наложително да се започне обработка,за да се съхранят безценните екземпляри от издания, които са уникални за България и се съхраняват, собственост са на Русенската библиотека. В нашата книгохранителница наистина има безценни образци на книжовността, като най-старата книга е от 16и век. След като експертите от столицата направиха обстойно обследване на всички книги, беше договорено да се пристъпи към сегашната, космически изглеждаща технология за обработка. По препоръка на специалистите от

УниБИТ, в Русе пристигнаха представители на фирма „Хрикат Съхранение и опазване на културно наследство", за да приложат своя метод „аноксия“ в хранилището на библиотеката.

 За в. „Бряг” Христо Златанов, шеф на „Хрикат”, разказа: „Аноксия“, най-общо и най-популярно казано, е нетоксична дезинфекция, която се прави посредством контролирана безкислородна среда и внедрен контрол на нашествия от насекоми, като това не представлява никакъв риск за книжовното културно наследство, за хората и за околната среда. Този метод е уникален и зарадифакта, че изкуствено променя атмосферата, чрез изтеглянето на кислорода до нива под 0,5 % и въвеждане на инертен газ /в нашия случай азот/. В същото време се контролират нивата на температурата и относителната влажност, които се поддържат в определени параметри за ефективност на обработката. Аноксията елиминира 100 процента паразитите чрез дехидратация изадушаване поради липса на кислород.”

Ами, това е най - общо и в по- едри щрихи за първото в България обработване на книги по новия метод „аноксия”, познат в САЩ и някои държави в Европа от началото на новото хилядолетие. От

Христо Златанов научихме още, че „Хрикат” работи от 2002 година само зад граница. Те са били в

книгохранителницата на Атонската лавра, обработвали са секретни документи във военни фондове във Виетнам, нашите специалисти имат няколко поръчки в Александрийската 

библиотеkа в Египет, Кипър и на Азиатския континент. 

 

5 май 2016  

http://www.briag.bg/ruse-postavyaneto-na-knigite-v-balon-s-inerten-gaz-gi-suhranyava-per/    

 

 

 

 

 

      

Аноксия в Русе

управителят на фирмата "Хрикат" Христо Златанов © Дарик Русе, Искра Георгиева

В русенската библиотека започна дезинфекция на старопечатния фонд по нов, неприлаган досега в България метод, съобщи директорът й Теодора Евтимова. Методът се нарича аноксия и е напълно безвреден и за книгите и за хората.  Той се прилага от българска фирма за съхранение и опазване на културното наследство, която реализира дейността си в цял свят. Нейните услуги са ползвали и в Зографския манастир в Атон, както и в Александрийската библиотека. В България обаче не е наемана досега, сподели управителят й Христо Златанов.

В продължение на месец старопечатните книги на русенската библиотека, както и книгите от фонд „Михаил Арнаудов“, заедно с бюрото на известния учен ще бъдат поставени в специален балон, от който ще бъде изтеглен кислорода и ще остане само азота. По този начин се убиват всякакви бактерии, гъбички, дори и дървояди по стелажите на книгите. След това ще бъде дезинфекцирано и помещението, в което стоят книгите и след старателно почистване те ще бъдат върнати обратно.

Чуйте разговора с Христо Златанов в прикачения файл.

 

                                                                                                      5 май 2016 14:19 | Автор: Искра Георгиева
 

Read more
bottom of page